
طی کنفرانسی در نیویورک،رئیس کمسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا، جی کلایتون گفت: با اینکه قدم هایی در جهت ارائه راهحل های صندوق نگهداری غیرقابل دستکاری برداشته شده است، همچنان میزان ارائه این خدمات و نظارت دقیق بر بازارهای رمزارزی ETF بسیار کم است و نظارت بر بازار و صندوق نگهداری رمزارزها هنوز از مسایل نگران کننده هستند.
از زمان استخراج اولین بلاکهای بیت کوین ، نوآوران واقعی ارزشهای نهفته در دل صنعت رمزارزی را دیدند، و به این نکته پی بردند که ورود به آن در هر زمانی منطقی است. با اینهمه، یک کمیسیونر از طرف کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده(SEC) اعلام نموده که ظهور یک صندوق سرمایهگذاری قابل مبادله (ETF) با پشتوانهی ارزهای دیجیتال، حداقل در حال حاضر چیزی جز یک رویای شیرین نیست.
جی کلیتونکه از ماه می ۲۰۱۷ ریاست کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده را بدست گرفته است، در کنفرانس Consensus Invest شهر نیویورک اعلام نموده که به هیچ عنوان آماده نشان دادن چراغ سبز برای صندوق سرمایهگذاری قابل مبادله (ETF) با پشتوانهی ارزهای دیجیتال نیست.
آقای کلیتون برای توضیح بیشتر در رابطه با اشاره به نقش کیسیون SEC در کاهش میزان خطرات نهفته در بازار مالی اعلام کرد که عدم نظارت کافی در بازارهای رمزارزی یکی از اصلیترین دلایل تصویب نشدن ETF بیتکوین است.
به همه اینکه بر اساس ساختاری بلاکچینها دارای شفافیت هستند، آقای کلیتون به عنوان تصمیمگیرندهی SEC گفت که از لحاظ پیادهسازی نظارت دقیق، حجم قابل توجهی کمبود در پلتفرمهای رمزارزی وجود دارد. وی در پاسخ به سوال اینکه چشمانداز ETF بیتکوین را چگونه میبیند، اعلام کرد:فعلا نظارت امنیتی در مراکز و صرافیهایی که مبادلات ارزهای دیجیتال را انجام می دهند وجود ندارد .این اساسی ترین مانع و مشکلی است که قبل از انجام هر گونه اقدامی باید حل شود.
وی در ادامه گفت: سرمایهگذاران انتظار دارند یک دارایی با پشتوانهی کالا، عاری از هرگونه دستکاری باشد. او برای توضیح بیشتر در رابطه به تغییر مشکوک ، ناگهانی و خارج از قواعد قیمتها اشاره کرد.
بنا بر اظهارات کلیتون با وجود اینکه گامهایی در جهت ارائهی راهحلهای صندوق نگهداری غیرقابل دستکاری برداشته شده است، اما باز هم میزان ارائهی این خدمات بسیار کم است.((برخی سارقان صنعت رمزارزی به گونهای عمل میکنند که باعث سردرگمی همه میشوند)). این گفتههای او احتمالا اشاره به موقعیتهایی دارد که بدون وجود هرگونه اجازهی دسترسی به کیفپولهای سرد(cold storage wallets) استارتآپهای رمزارزی، سارقین توانستهاند به آنها نفوذ نمایند. به اعتقاد کلیتون راهحلهای ذخیرهسازی داراییهای رمزارزی نیاز دارند تا «بهبود یافته و سختتر» شوند.
نظرات اخیر آقای کلیتون در رابطه با این مشکلات بازار رمزارزی کاملا مخالف بیانیهی منتشر شده توسط Vakeck میباشند. لازم به ذکر است که نمایندگان کمپانی سرمایهگذاریVanEckدر اواسط ماه اکتبر یک جلسه با نمایندگان کمیسیون SEC برگزار کردهاند.
همانطور که قبلا گزارش شده است، از طریق یک اسلاید با عنوان «پیشنهادSolidXکمپانیVanEck باید تایید شود»، زیرمجموعهی رمزنگاری کمپانیVanEck اعلام کرد که پیشرفتهای برجستهای در راستای حل معضلات مربوط به قانونگذاری صورت گرفته است، به طوری که به نظر میرسد نگرانیهای SEC در رابطه با این موضوع را برطرف خواهند کرد. به عنوان مثال قبل از اعلام اینکه قوانین CBOE نشان میدهد نظارت در بازار یکی از اولویتهای این بازار است، کمپانی سرمایهگذاریVanEck ادعا کرد که در حال حاضر یک بازار مشتقات قانونگذاری شده برای بیت کوینوجود دارد.
با همه این موضوعات مطرح شده، انتقادات شدید آقای کلیتون باعث یادآوری این ترس در ذهن سرمایهگذاران شد که با تصویب یک ETF، سالها و یا حداقل ماهها فاصله داریم. اما باز هم جای امیدواری وجود دارد، چراکه به نظر نمیرسد ۴۶۰۰ کارمند فعال در SEC همگی نظرات مشابهی در رابطه با محصولات و بازارها نوظهور یا موارد دیگر داشته باشند.
صندوق سرمایهگذاری قابل مبادله (ETF) چیست؟
یک ETF از لحاظ لغوی و بنا به تعاریف سایتهای مالی به معنای « نوعی اوراق بهادار قابل فروش است که یک شاخص، کالا، اوراق قرضه و یا یک سبد از داراییهای مختلفی همچون شاخص دارایی را ردیابی میکند». شاید بتوان گفت که صندوق سرمایهگذاری قابل مبادله یک ابزار سرمایهگذاری منفعل است که شاخصهای معیار پایهای مانند شاخصهای Nasdaq، شاخص ۱۰۰، S&P 500، داو جونز(Dow Jones) و موارد مشابه را دنبال میکند.به بیان دیگر، میتوان آنها را صرفا به عنوان یک صندوق سرمایهگذاری در نظر گرفت که مجموعهای از داراییهای مختلف مانند طلا یا نفت را در خود دارد و براساس میزان ارزش داراییهای خودش به سرمایهگذاران پاداش میدهد. مالکیت یک ETF به شکل سهام است، یعنی سود حاصله بین سهامداران آن تقسیم خواهد شد. علاوه بر این باید در نظر داشته باشید که یکی از برترین مزیتهای ETFها نسبت به دیگر صندوقهای سرمایهگذاری این است که کاربران میتوانند ETFها را در بازارهای سهام مورد معامله قرار دهد، در نتیجه علاوه بر ساده شدن روند خرید و فروش آنها برای سرمایهگذاران، نیاز به انجام کاغذ بازیهایی که برای دیگر صندوقهای سرمایه وجود دارد نیز حذف شده است. علاوه بر این موارد، ETFها نسبت به صندوقهای سرمایهگذاری مشترک(Mutual funds) که محدودیتهای زمانی زیادی در زمان برداشت و فرایندهای پرداختی دارند، از نقدینگی بیشتری برخوردار هستند.
یکی از مهمترین تفاوتهای موجود بین یک ETF و دیگر انواع صندوق سرمایهگذاری این است که صندوقهای سرمایهگذاری قابل مبادله در واقع داراییهایی که ردیابی میکنند را به نوعی درون خود دارند. به طور مثال اگر یک ETFمبتنی بر رمزارز یا ETFبیتکوین را در نظر داشته باشید، این ETF در واقع دارای تعدادی مشخص بیت کوین در قالب قراردادهای آتی بیت کوین است و قیمت این قراردادها را دنبال میکند.
صندوق سرمایهگذاری قابل مبادله بیتکوین (Bitcoin ETF) چیست؟
این صندوق میتواند شاخص معیار بیتکوین را دنبال کرده و عملکرد روزانهی آن را تکرار کند، و به کاربران اجازه میدهد تا با داشتن یک حساب کارگزاری، بدون هرگونه نگرانی در مورد مشکلات خرید، فروش، نگهداری و سرمایهگذاری، در صنعت رمزارزی سرمایهگذاری کنند. علاوه بر این، به جهت آنکه دارندگان ETF به صورت مستقیم در خود بیتکوین سرمایهگذاری نمیکنند، دیگر مجبور نیستند در مورد روشهای ذخیرهسازی بیتکوین، امنیت مورد نیاز و دیگر مسائل مربوط به رمزارزها نگرانی داشته باشند.
با سرمایهگذاری در ETFبیتکوین یا به عبارتی خرید قراردادهای آتی درون آن، مقدار بیتکوینهای درون آن نیز باید به شکل سهام تحت مالکیت بین تمام سرمایهگذاران توزیع شود. در این حالت پس از رخ دادن تغییراتی در قیمت قراردادها، سرمایهگذاران نیز دچار سود و یا زیان نسبی خواهند شد.
قابل توجه است بدانیم که برای راهاندازی یک ETFبیتکوین به عنوان یک ابزار مالی قدرتمند، ابتدا درخواست این ETF باید به کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده(SEC) ارسال شود و مورد تایید آنها قرار بگیرد.